2012. december 02. vasárnap  nepszava.hu
Lesújtóak a vélemények

Gyöngyösit a parlamenti felszólalás után nem kényszerítették lemondásra, arról árulkodik, hogy Magyarországon terjedőben van az antiszemitizmus, amelyet elsősorban a fasiszta nyilas párt utódja, a Jobbik propagál - olvasható a nyilatkozatban. A dokumentum üdvözli, hogy a magyar kormány kedden elítélte a képviselő felszólalását, de úgy véli, hogy a hétfői teljes csönd és az a tény, hogy az antiszemita uszító demagógia minden jel szerint büntetlen marad, csak tovább bátorítja a Jobbikot, hogy folytassa gyűlöletkampányát a magyar zsidók és romák ellen.

- Sokkoló, ami a magyar parlamentben történt, mert egy embercsoport elleni erőszak vagy népirtás általában úgy kezdődik, hogy listázzák a kiszemelt csoportot. Erről Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára beszélt egy, az Európa Tanács által a gyűlöletbeszédről szervezett budapesti tanácskozáson. Ugyanott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter úgy fogalmazott: "határozottan visszautasítjuk", hogy embereket bármilyen módon listázzanak, hogy megbélyegezzék vagy veszélyesnek tekintsék őket a magyar államra származásuk miatt. Kifejtette, a konferenciát már hónapok óta készítik elő, és hétfőn egy politikai párt képviselőjének "sikerült megvalósítania" a gyűlöletbeszédet az Országgyűlésben. A miniszter felidézte, a gyűlöletbeszéd a kommunista diktatúra idején államilag szervezett volt. "Államilag parancsolt" volt embercsoportok - például a parasztság - kirekesztése, illetve megbélyegzése.

- A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a parlamentnek intézkednie kell Gyöngyösi Márton felelősségre vonásáról. Kifejtették, hogy a jobbikos képviselő - a holokauszt óta először - a parlamentben azt követelte, hogy magyar állampolgárokat zsidó származásuk alapján vegyenek listába. A szervezet arra szólította a demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőket, hogy egyenként és kollektíven is utasítsák vissza az antiszemita kijelentéseket. 

- Büntetőfeljelentést tesz a történtek miatt a Jobbik országgyűlési képviselője ellen az Egységes Magyarországi Izraelita Hiközség (EMIH). A szervezet a kormányt és a demokratikus parlamenti pártokat arra kérte fel: tegyenek meg mindent a Parlamentben megjelent nácizmus visszaszorítása érdekében. Kifejtették, hogy a "Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is nácizmust képviseli". Az EMIH szerint az elhangzottakból és az arra - a helyszínen érkezett erőtlen reakciókból - sajnálatos módon érződik, hogy "a társadalom és a jelentős véleményformálók ingerküszöbe teljesen kikopott".

- Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben - fogalmazott a Raoul Wallenberg Egyesület. A szervezet szerint mindez szégyen azokra nézve, akik a Jobbikot beszavazták a parlamentbe, továbbá azokra a képviselőkre, akik ezt szó nélkül tűrik, a levezető elnökre, aki nem találta felháborítónak ezt az antiszemita kirohanást, valamint minden becsületes emberre, aki mindezt némán tűri.

- A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint a Gyöngyösi Márton által az Országgyűlésben elmondottak legfontosabb következménye és eredménye, hogy minden mértékadó párt és politikus egy emberként ítélte el a "megengedhetetlen" kijelentést. Altorjai Anita, a KEH sajtófőnöke közölte: Áder János államfő üdvözölte, hogy a kormány és a civil világ is elutasította a kijelentéseket, és ennek üzenetértéke kell, hogy legyen mindenki számára.

- A parlamentben kell fellépni az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben - fogalmazott az MSZP elnöke. Mesterházy Attila - pártja közleményét megismételve - kifejtette, a szocialisták állandó etikai bizottság létrehozását tartják szükségesnek a parlamentben, erről szóló - a kormányoldal által korábban elutasított - javaslatukat ismét beterjesztik a Háznak, és pontosan szabályoznák azt is, hogy a házelnöknek hogyan kell eljárnia a gyűlöletkeltő felszólalások miatt. Mesterházy Attila frakciótársával, Steiner Pállal közösen a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát. A pártelnök elmondta: az ügyészség elutasította keresetüket, ezért is látják úgy, hogy a problémát a parlamentben, "rendszerszinten", a gyűlöletbeszéddel szembeni pontos szabályozással kell orvosolni.

- A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a jobbikos képviselő kijelentését és kezdeményezi, hogy 2013-tól a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen szóhasználat ellen. Rogán Antal frakcióvezető utalt arra is, hogy jövőre a levezető elnök bizonyos esetekben kivezettetheti az országgyűlési képviselőt, most azonban csak a figyelmeztetés eszközével élhet. A frakcióvezető közölte azt is, nem lát különbséget Gyöngyösi Márton hétfői és keddi nyilatkozata között. Szerinte az ilyen kijelentések ellen minden politikai erőnek a leghatározottabban fel kell lépni és ezt megtehette volna a jobbikos képviselő felszólalása idején a plenáris ülést levezető alelnök is, de mivel egy képviselőcsoportba tartoznak, nem meglepő, hogy nem tette meg.

- A KDNP szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti. A kereszténydemokraták szerint a radikális párt megnyilvánulásai saját politikai csoportosulásukat minősítik.

- Felelősségre vonást sürgetett az LMP. A párt közleményben tudatta, hogy Schiffer András frakcióvezető ügyrendi hozzászólásban akarta felhívni a házvezetés figyelmét az újabb rasszista beszédre, de nem kapott szót. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a jobbikos képviselő elgondolkozik parlamenti mandátumának visszaadásán, mert nem méltó rá. Egy demokratikus országban ugyanis nem megengedhető, hogy származásuk, etnikai hovatartozásuk miatt megbélyegezzenek embereket. A politikus Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési alelnököt is bírálta, amiért levezető elnökként "papírjaiba temetkezve, némán végighallgatta" Gyöngyösi kijelentéseit. Szabó Tímea szerint ez a viselkedés ugyanolyan tűrhetetlen, mint maga a felszólalás.

- A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólítja fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot - közölte Molnár Csaba. A DK alelnöke - aki négy párttársával, Varju Lászlóval, Kolber Istvánnal, Szűcs Erikával és a Vadai Ágnessel együtt sárga csillaggal a mellén jelent meg a sajtótájékoztatón - kijelentette: a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legszörnyűbb mondatát mondta el a jobbikos képviselő, aki antiszemita, rasszista kijelentést tett.

- Az Együtt 2014 közleményben ítélte el a történteket, mind az "antiszemita gyűlöletbeszédet", mind pedig azt, hogy az ülés levezető elnöke nem utasította helyre Gyöngyösit, Németh Zsolt pedig "hazafihoz nem méltó erélytelenséggel" válaszolt.

nepszava.hu