19.06.2014 ccc
Crimele din Al II-lea Război Mondial: Fost SS-ist german arestat în Philadelphia. Germania cere extrădarea
Mioara Stoica

Johann Hans Breyer este acuzat că a contribuit, între mai şi octombrie 1944, la uciderea a 216.000 de persoane deţinute în lagărul de la Auschwitz. Mandatul de arestare, cu un număr de 158 de acuzaţii, a fost emis de către Tribunalul districtual din Weiden, Germania.

SDupă 12 ani de la sentinţa pronunţată de un tribunal american, care i-a permis să continue să trăiască o viaţă liniştită în Philadelphia, fostul SS-ist Hans Johann Breyer, în vârstă de89 de ani, care s-a născut în fosta Cehoslovacie şi, potrivit New York Times, este cea mai bătrână persoană acuzată vreodată de autorităţile americane pentru legături cu al Treilea Reich, riscă acum extrădarea în Germania.

Bărbatul a fost arestat marţi şi dus la închisoare. El este acuzat că a participat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în perioada mai - octombrie 1944, la uciderea a 216.000 de persoane deţinute în lagărul de la Auschwitz, în perioada în care se afla înrolat în SS. Mandatul de arestare, cu un număr de 158 de acuzaţii, a fost emis de către Tribunalul districtual din Weiden, Germania.

Avocatul care l-a apărat, Dennis Boyle, a afirmat, ieri, la tribunalul federal din Philadelphia că sănătatea precară a lui Breyer nu-i permite să rămână în închisoare până la sosirea deciziei privind extrădarea, aşteptată pe 21 august. Fostul ofiţer SS are probleme cardiace şi de demenţă.

Breyer a fost investigat timp de ani de zile de către procurorii oraşului bavarez Weiden, situat în apropierea locului unde locuia acesta în Germania, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii în 1952. Omul a recunoscut că a fost în serviciu la Auschwitz, dar pentru Associated Press a relatat că a fost staţionat în afara lagărelor de la Auschwitz-Birkenau. "N-am ucis pe nimeni, nu am violat pe nimeni. Nu am luat nici măcar o amendă aici'', a spus el într-un interviu în 2012.

"E târziu, dar nu prea târziu", a declarat magistratul german Thomas Walther, care reprezintă în prezent membrii familiilor unora dintre victime în procesul împotriva lui Breyer şi care în trecut s-a ocupat de investigarea crimelor din Germania nazistă. "Trebuie să facem dreptate, chiar şi târziu, în infracţiunile comise de Breyer, pentru victime şi pentru copiii lor", a declarat el.

În 1992, guvernul SUA a încercat să-i revoce cetăţenia lui Breyer - cetăţenie obţinută datorită mamei sale născută în Statele Unite şi apoi mutată în Europa - după ce s-a descoperit implicarea sa în crimele celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar o curte de apel americană a judecat implicarea fostului SS ca fiind numai parţială, absolvindu-l astfel de responsabilitate.

epochtimes-romania.com