4. srpna 2015 rozhlas.cz
Americký Ukrajinec Karkoč nebude souzen za válečné zločiny

Německá prokuratura zastavila vyšetřování válečných zločinů, jichž se měl dopustit americký důchodce Michael Karkoč, píše agentura AP. Právě ona před více než dvěma lety vypátrala, že Karkoč je bývalým velitelem jednotky pod velením SS na Ukrajině.

odle svědectví a dokumentů, které agentura AP objevila, vypalovala Karkočova Sebeobranná legie vesnice, kde zahynuly stovky lidí, včetně žen a dětí. Potvrzují to navíc i paměti, které Karkoč sám sepsal v ukrajinštině. Němečtí vyšetřovatelé teď ale dospěli k závěru, že 96letý stařec není schopen stanout před soudem. 

Ředitel Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff ze zastavení trestního stíhání radost nemá. Nechápe také, proč Karkočovu deportaci nenařídily hned po odhalení totožnosti bývalého tesaře z Minnesoty americké úřady. Podle Zuroffa musely o jeho minulosti vědět, a i kdyby nevěděly, měly po zveřejnění poznatků AP okamžitě jednat. 

Mnichovský prokurátor Peter Preuss agentuře řekl, že Karkočův právní zástupce mu nepovolil lékařskou prohlídku svého mandanta německým odborníkem, a Preussův úřad tak musel při svém rozhodování vycházet z všeobecné zdravotní dokumentace geriatrické nemocnice ve Spojených státech, kde Karkoč pobývá. 

Ujistil však agenturu, že američtí lékaři s jeho úřadem plně spolupracovali a o autenticitě lékařských zpráv není pochyb. Lékařské důvody Karkočovy neschopnosti stanout před soudem prokuratura nesdělila, ale jeho syn Andrij upřesnil, že otec trpí Alzheimerovou nemocí. 

Německo zahájilo trestní řízení v červnu 2013 hned po zveřejnění dotyčného článku AP, která rovněž zjistila, že Karkoč lhal o své minulosti imigračním úřadům, když se chtěl do Spojených států pár let po válce přistěhovat. 

Podle zjištění agentury dal v roce 1944 svým vojákům rozkaz napadnout jednu polskou vesnici, kde pak zahynuly desítky civilistů. Jeho rodina ovšem dodnes tvrdí, že tam nikdy nebyl. Podle Andrije Karkoče byla Sebeobranná legie partyzánská skupina, která bojovala proti nacistům. 

Americké ministerstvo spravedlnosti odmítlo sdělit, zda někdy Karkoče vyšetřovalo, ale Andrij potvrdil, že otce v poslední době dvakrát navštívil představitel ministerstva. 

Efraim Zuroff je přesvědčen, že ministerstvo mělo Karkoče deportovat bez ohledu na věk a zdravotní stav, protože by tím vyslalo jasný signál, že takový člověk neměl nikdy do Spojených států vstoupit. Trestní stíhání Karkoče zahájilo také Polsko a dosud je nezastavilo. 

Mluvčí státního Úřadu národní paměti Andrzej Arseniuk řekl AP, že institut v současnosti čeká na odpověď Spojených států na žádost o pomoc při identifikaci rukopisu, který je podle něj Karkočův. 

I když se v Německu trestní stíhání zastaví, lze případ kdykoli znovu otevřít, pokud se objeví nové okolnosti. Preuss ale AP řekl, že v tomto případě je to vysoce nepravděpodobné. Zpráva o zastavení stíhání přišla právě v den, kdy jeden britský židovský deník oznámil, že nedaleko Manchesteru byl vypátrán bývalý střelec z Karkočovy jednotky. 

Našel ho penzionovaný farmakolog Stephen Ankier, který ve volném čase pátrá po nacistických zločincích. Pomohl AP najít i Karkoče. Někdejšímu střelci je 90 let. Ankier sice nenarazil na nic, co by naznačovalo, že se tento muž dopustil válečných zločinů, ale i tak své poznatky předal německým, americkým a polským prokuraturám. 

rozhlas.cz