31 mar 2015 20:46 expressen.se
Nu kommer danska SS-bödelns memoarer
Av Minna Wallén-Widung

Före sin död sammanställde den danske nazisten Sören Kam – som kallats "Danmarks värsta terrorist" – sina memoarer. Två historiker fick tillåtelse att ge ut manuskriptet, på ett villkor – att boken inte gavs ut förrän efter Kams död. Nu står det klart att de hittills hemliga memoarerna ges ut i bokform till hösten, skriver BT.

Den danska SS-officeren Sören Kam rankades så sent som i april förra året som nummer fem på människorättsorganisationen Simon Wiesenthalcentrets lista över de mest eftersökta nazistiska krigsförbrytarna.

Sören Kam deltog 1943 i mordet på den danska chefredaktören Carl Henrik Clemmensen, som dagen innan hade kallat en dansk nazist för landsförrädare. Efter mordet lyckades Kam fly. Han var då den högst dekorerade dansken i nazisternas tjänst och hade titeln löjtnant – obersturmführer – i Waffen-SS. 1956 blev Kam västtysk medborgare genom en amnesti för krigsförbytare efter andra världskriget.

Hemligt manuskript

Nu rapporterar den danska tidningen BT att ett hittills hemligt manuskript med Sören Kams personliga memoarer ska publiceras.

Det är de danska historikerna Mikkel Kirkebæk och John T. Lauridsen som har fått tillåtelse att publicera manuskriptet. Kirkebæk har tidigare skrivit en biografi om den danske nazistofficeren Christian Frederik von Schalburg. I samband med det intervjuade han Sören Kam i hans hem i den tyska staden Kempten.

Mötet ledde till ännu en intervju – den här gången om Kams eget liv. Historikern fick också tillgång till nazistens egna minnesanteckningar och privata fotoarkiv. Men det fanns ett villkor – memoarerna fick ges ut först efter Kams död.

Mötet med Hitler

Nu är villkoret uppfyllt – Kam avled den 23 mars, 93 år gammal. Enligt Kirkebæk innehåller manuskriptet en rad detaljer ur Kams liv som soldat i Hitlers armé under andra världskriget som hittills varit okända.

– Det helt nya, som jag tyckte var mycket intressant, är att det finns några otroligt levande skildringar av striderna på östfronten, som Sören Kam deltog i. Han beskriver också sitt möte med Hitler, då han fick motta Järnkorsets riddarkors, säger Mikkel Kirkebæk.

Boken innehåller också berättelsen om hur Kam efter kriget flydde från åtal i hemlandet och bosatte sig i Tyskland.

– Mycket av boken handlar om hur han lyckades att leva under jorden i Tyskland under falskt namn.

Kams version

Däremot får inte mordet på Carl Henrik Clemmensen stort utrymme i boken.

– Han nämner det bara ytligt, och han ger samma tolkning som han har gjort förut.

BT skriver att Kam 1968 erkände att han deltog i bortförandet av den nazistkritiska chefredaktören, men hävdade att han bara sköt mot Clemmensen som en "solidarisk handling" efter att en kumpan redan hade dödat honom.

Memoarerna ges ut på förlaget Lindhardt & Ringhof, med kommentarer från de båda historikerna.

– Det är Sören Kams memoarer och därmed hans version av historien. John T. Lauridsen och jag skriver ett långt förord för att ge perspektiv, och längs med manuskriptet ska det finnas nothänvisningar som ger perspektiv på Sören Kams tolkningar.

Anmälde sig frivilligt

Sören Kam föddes den 2 november 1921 i Köpenhamn. Som frivillig soldat stred han i SS-pansardivisionen Wiking på östfronten mellan 1941 och 1945. Hemma i Danmark fungerade han som en av ledarna för det nazistiska Schalburgkorpset. Han hjälpte till att upprätta namnlistor över danska judar och medverkade i deportationer till koncentrationsläger. 481 danska judar fördes till lägret Theresienstadt i nuvarande Tjeckien. Av dem dog 54.

– Han blev en idol för unga danska nazister, och det blev inte mindre när han fick Järnkorsets riddarkors – en hög dekoration som bara sju danskar fick, har historikern Claus Bundgård Christensen sagt till BT.

Kam har aldrig ställts inför rätta för krigsförbrytelser. In i det sista kämpade Efraim Zuroff, chef för människorättsorganisationen Simon Wiesenthalcentret i Jerusalem, för att ställa Kam till svars för de handlingar han utfört under kriget. I april 2014 rankades Kam som nummer fem på centrets lista över de mest eftersökta nazistiska krigsförbrytarna.

expressen.se