09.12.2014, 12:00 cas.sk
Fridrich zažil vyčíňanie nacistu Aloisa Brunnera († 98): Zastrelil by som ho za to, koľkých poslal do plynu!
David Púchovský

Už nikdy sa nepostaví pred súd! Smrť Aloisa Brunnera († 98), tretieho najhľadanejšieho nacistu v dejinách, oznámilo minulý týždeň Centrum Simona Wiesenthala.

Podľa ich informácií Alois Brunner zahynul pred štyrmi rokmi v Sýrii. Novému Času sa podarilo nájsť Fridricha Feldmara (82) z Bratislavy, ktorý jeho tyraniu zažil na vlastnej koži v zbernom tábore v Seredi. Brunner poslal na istú smrť takmer 14 000 slovenských Židov a podľa oficiálnych obvinení svojím vyčíňaním bol zodpovedný za smrť 140 000 ľudí. Fridrich Feldmar sa nevie zmieriť s tým, že Brunner, pravá ruka popraveného Adolfa Eichmanna († 56), sa už nedočká spravodlivosti. Detstvo Fridricha Feldmara sa zmenilo na boj o holé prežitie.

V roku 1942 musel s rodičmi odísť do tábora v Seredi, kde mal jeho otec na starosti stolárov, čo im nakoniec zachránilo život. „Keď vypuklo Slovenské národné povstanie, mohli sme z tábora ujsť, ale po čase nás našli a poslali späť. Vtedy už prišiel Brunner. Poslali ho sem Nemci ako odplatu, aby sa vyrovnal so slovenskými Židmi. Predtým sa život v tábore dal zniesť. Až na momenty, keď sme sa museli prizerať, ako dennodenne odvážali ostatných Židov do Osvienčimu,“ povedal Fridrich Feldmar, podľa ktorého nikto nechcel uveriť, že vojna vyvrcholí v holokaust. „Brunner bol najhorší. Najviac transportov zorganizoval práve on,“ tvrdí Bratislavčan.

Brunner ma schmatol pod krk

Alois Brunner bol počas vojny pravou rukou Adolfa Eichmanna, architekta vyriešenia „židovskej otázky“. Brunner dozeral na to, aby Židia z viacerých krajín Európy putovali do Osvienčimu. „Prechádzal sa po areáli vo vysokých jazdeckých čižmách a s koženým bičom v ruke. Mlátil ním väzňov. Kebyže ho stretnem na ulici, nepovedal by som, že bol schopný zverstiev,“ pokračoval v rozprávaní pán Feldmar.

„Brunner chodil do otcovej dielne na kontrolu. Raz som vybehol von. Schmatol ma pod krk a opýtal sa ma: ‚Židáčisko malý, ty tu čo robíš?‘ Mal som obrovský strach. Bál som sa ho. Našťastie dobehol otec a povedal, že som jeho syn. To ma zachránilo pred tým, aby ma poslal do plynovej komory,“ povedal Fridrich Feldmar. Po- dľa starších ktorí prežili Brunner strieľal do väzňov zo zábavy, neváhal ďalších pochodovať nahých v zime a zastrelil chorého väzňa.

Vyhli sa Osvienčimu

Brunner sa postaral o to, aby sa Fridrich s rodičmi dostal do posledného transportu do Osvienčimu. Rodina sa postavila do dlhého zástupu spoluväzňov a pomalým krokom kráčala k vožnu. „V dobytčáku so slamou a s jedným kýbľom na hygienu nás bolo 50. Zázrakom sme to prežili,“ povedal Fridrich, ktorý sa dostal do Terezína, lebo do Poľska už neviedli žiadne koľaje. Bratislavčanom pomohol v Terezíne otcov brat. Nemci plynové komory nestihli použiť. Fridrichova mama stratila všetkých siedmich súrodencov.

Zomrel bez trestu

Po vojne Brunner predával zbrane v Egypte. V roku 1954 sa usadil v Sýrii. Zostal tam až do svojej smrti v roku 2010. Režimu radil v represáliách proti vlastným občanom. Vláda ho chránila pred vydaním do Nemecka. V roku 1985 ho objavili novinári, ktorých šokoval. „Všetci Židia si zaslúžia zomrieť, pretože sú diablovými agentmi a ľudským odpadom. Nemám žiadne výčitky a urobil by som to znovu. Ľutujem, že som ich nezabil viac,“ povedal z pohodlia svojho azylu.

Nechytila ho ani izraelská tajná služba Mossad, ktorá mu poslala dve výbušniny. Výbuchy ho pripravili o niekoľko prstov na ruke a o jedno oko. Fridrich si po vojne založil rodinu, ale na hrôzy nezabudol. „Ťažko sa mi o tom hovorí. Som sklamaný, že ho nepotrestali. Kebyže ho teraz predo mňa postavia, zastrelil by som ho bez najmenších výčitiek, aj keď normálne som mierny človek a nedokážem ublížiť ani muche,“ uzavrel.

Zberný a koncentračný tábor v seredi

  • začiatok výstavby: január 1942
  • prvý transport do Osvienčimu: 25. marca 1942
  • premena na koncentračný tábor: po potlačení SNP v 1944
  • posledný transport: 31. marec 1945 do Terezína
  • dozorcovia: najprv členovia Hlinkovej gardy, po SNP esesáci a wehrmacht
  • počet väznených a transportovaných Židov: 13 500

Posledný lovec nacistov Efraim Zuroff (66): Ľutujem, že som nechytil vrahov slovenských Židov!

Jeho misia sa pomaly končí. Pred viac ako 30 rokmi Efraim Zuroff začínal spolupracovať so Simonom Wiesenthalom († 96), ktorý svoj život zasvätil pátraniu po nacistických zločincoch. Zuroff pre Nový Čas prezradil, ktoré prípady nezvestných nacistov mu nedávajú spávať. Efraim Zuroff úspešne vypátral desiatky nacistov po celom svete. Paradoxne, pred súd dokázal dostať iba zopár z  nich. Hlavným problémom nebolo ich vypátranie, ale deportovanie z azylovej krajiny.

Osud Brunnera, ktorý sa skrýval v bezpečí v Sýrii, aj keď o tom vedel celý svet, nie je jediným. „V takýchto krajinách nie je politická vôľa, aby vydali nacistov. Netýka sa to iba Sýrie, ale aj Veľkej Británie, Austrálie, Rakúska a ďalších štátov. Dôvodom tohto konania je, že je to politický problém, pretože veľa ľudí v  súčasnosti sympatizuje s nacizmom. Štát radšej zakročí proti vrahovi na úteku, ako proti 90-ročnému starcovi, ktorý už nikomu nemôže ublížiť,“ zdôvodnil Zuroff, ktorý radí prípady vrahov slovenských Židov Aloisa Brunnera a Lászlóa Csatáryho medzi tie, ktoré najviac ľutuje, že nevyšli.

Csatáryho sme lokalizovali vďaka šťastnej náhode v rámci Operácie posledná šanca. Dohnali sme ho na súd, ale rozsudku sa nedožil, čo je mi veľmi ľúto,“ povedal lovec nacistov, ktorý pred pár týždňami zverejnil zoznam posledných 80 pohlavárov, ktorí sú v pátraní medzinárodného centra Simona Wiesenthala zameraného na problematiku holokaustu a ľudských práv. Podľa Zuroffa sa podobné zoznamy budú publikovať asi už iba nasledujúce 3 až 5 rokov. Potom už bude väčšina nacistických zločincov mŕtvych. Posledný lovec nacistov tvrdí, že dennodenný strach nacistov na úteku z možného dolapenia môže byť aspoň malou útechou.R

Rebríček najhľadanejších nacistov

1. Adolf Eichmann († 56)
Považuje sa za človeka, ktorý bol hlavným organizátorom celosvetového zabíjania miliónov Židov. Izraelský Mossad ho našiel v Argentíne, odkiaľ ho za dramatických okolností uniesol. Izraelský súd ho poslal na šibenicu.

2. Josef Mengele († 67)
V Osvienčime robil pokusy na živých ľuďoch a priamo na peróne rozhodoval,
kto prežije a kto pôjde do plynu. Na svedomí má vyše 400-tisíc životov. Ušiel do Južnej Ameriky, kde v roku 1979 zomrel.

3. Alois Brunner († 98)
Dozeral na to, aby sa z okupovaných štátov vyviezlo čo najviac Židov do koncentračných táborov. Pripisujú mu osobnú zodpo vednosť za smrť 140 000 Židov. Ukrýval sa v Sýrii, kde zomrel v r. 2010.

4. Aribert Heim († 78)
Doktor Smrť z  Mauthausenu, kde zomrelo 320-tisíc Židov. Vykonával pokusy na ľuďoch, operoval bez anestetík. Lebku chlapca používal ako ťažidlo. Usadil sa v Egypte, kde zomrel v r. 1992. Jeho rodina to oznámila o 20 rokov neskôr.

5. Heinrich Müller (? )
Ako hlavný šéf gestapa spáchal hlavné vojnové zločiny. Nikto ho nikdy nechytil, ani nelokalizoval. Svedkovia jeho prítomnosť hlásili po celom svete, vidieť ho mali aj v Čes koslovensku. Pravdepodobný scenár je jeho smrť v posled ných bojoch o Berlín. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

6. László Csatáry († 98)
Keď najvyššie postavení nacisti zmizli bez stopy a zomreli, do pozornosti lovcov sa dostali nacisti z kolaborantských štátov. Medzi nimi bol na poprednom mieste Maďar Csatáry, ktorý poslal na smrť takmer 16-tisíc Židov. Csatáry, ktorý tyranizoval Židov aj v Koši ciach, zomrel počas súdneho procesu minulý rok.

cas.sk