Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
10.2. 2019 svenska.yle.fi
Nazistjägare berömmer Finlands beslut att publicera rapport om finländska SS-män
Lars Gustafsson

Den israeliske historikern och nazistjägaren Efraim Zurof berömmer de finländska myndigheterna för att ha publicerat en rapport enligt vilken finländska SS-män högst sannolikt deltog i massmord på judar under andra världskriget.

Zuroff som är direktör vid Simon Wiesenthal-centrets kontor i Jerusalem säger i ett uttalande att Finlands beredskap att utreda och avslöja ett mörkt kapitel i landets historia utgör ett exempel på unikt civilkurage.

Zuroff säger att det överallt i Östeuropa görs systematiska försök att förvränga historien om förintelsen – för att dölja de brott som lokala nazikollaboratörer gjorde sig skyldiga till. I Norden har man för sin del inte grundligt utrett vilken roll de lokala frivilliga SS-männen spelade.

Finland utgör enligt Zuroff ett exempel på det motsatta och han hoppas att fler länder i Norden och Östeuropa tar efter Finland.

Zuroff tackar också varmt president Sauli Niinistö och de finländska forskarna.

Beslutet att utreda finländska SS-frivilligas eventuella medverkan i krigsförbrytelser fattades sedan Simon Wiesenthal-centret i januari 2018 gjort en förfrågan om saken till president Sauli Niinistö. Wiesenthal-centret är känt för att spåra upp nazistiska krigsförbrytare.

svenska.yle.fi