Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
04. nov. 2016 kl. 21.28 dr.dk
Nazijæger: Vi vil appellere droppet sag mod 91-årig dansker
Af Alexander Hecklen

Danmark bør gøre som Tyskland, hvor tidligere lejrvagter er dømt, mener direktør i Simon Wiesenthal Centret.

Selvom en 91-årig dansk mand beviseligt har været til stede i en arbejdslejr for jødiske fanger nær den hviderussiske by Bobruisk under Anden Verdenskrig, er der ikke nok beviser til en egentlig retssag om krigsforbrydelser, mener Statsadvokaten, der nu standser efterforskningen mod manden.

Beslutningen ærgrer Efraim Zuroff, der er chefnazijæger og direktør ved Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser.

- Jeg er naturligvis meget skuffet over den beslutning, lyder hans umiddelbare reaktion, da DR Nyheder får fat i ham på en telefon fra Israel.

Vil appellere beslutning

Men Simon Wiesenthal Centeret har - på trods af Statsadvokatens beslutning - ikke givet op, fortæller han.

- Vi har mulighed for at indgive en appel, og efter at have talt med mine kollegaer i Danmark er det meget sikkert, at vi vil appellere, siger Efraim Zuroff, som understreger, at han ikke har noget at sætte på selve efterforskningen af sagen, men at han inden for de næste fire uger vil komme med yderligere argumenter for at få genoptaget efterforskningen.

Simon Wiesenthal Centeret har siden sin grundlæggelse forsøgt at opspore og få tidligere nazister dømt for krigsforbrydelser.

Læs også: 91-årig Frikorps Danmark-soldat slipper for retssag

Det var også Efraim Zuroff, som på vegne af centret i sommeren 2015 anmeldte den 91-årige Helmuth Leif Rasmussen, der er tidligere medlem af den danske SS-enhed Frikorps Danmark, til Københavns Politi.

Manden lever i dag under et andet navn.

91-årig skal dømmes for medvirken til mord

Anmeldelsen skete på baggrund af oplysninger i bogen 'En skole i vold', hvor historikere gennem dokumenter fastslog, at Helmut Leif Rasmussen i en retssag efter krigen skulle have vidnet om, at han som Frikorps Danmark-frivillig overværende drab på jøder som vagt i lejren.

Ifølge Efraim Zuroff skulle de oplysninger i sig selv være nok til at få den i dag 91-årige dansker dømt.

- For omkring otte år siden besluttede de tyske myndigheder, at enhver person, som har tjent i en dødslejr eller i de såkaldte 'einsatzgruppen' (indsatsgrupper, red.), kan straffes for medvirken til mord. Med andre ord skal anklageren ikke bevise en specifik forbrydelse mod et specifikt offer, siger han.

I 2011 førte den nye praksis i Tyskland til, at den ukrainsk-fødte vagtmand John Demjanjuk blev dømt ved retten i München for medvirken til mord på flere tusinde fanger, alene fordi han som vagt var vidende om mordene i KZ-lejren Sobibor.

Nazijæger: Danmark skal bruge tysk praksis

Den samme taktik bør de danske myndigheder gøre brug af herhjemme, mener Efraim Zuroff.

- En mulighed er at adoptere den tyske strategi. Det behøves ikke at involvere en lovændring. Det er noget, som kreative advokater i det centrale kontor for ratificering af naziforbrydelser i Ludwigsburg, Tyskland, har udviklet, siger han.

Den danske statsadvokat har netop standset efterforskningssagen mod den 91-årige, fordi "Statsadvokaturen ikke har fundet beviser for, at danskeren begik eller var medvirkende til drab i arbejdslejren, som han befandt sig i fra efteråret 1942 til foråret 1943", skriver Statsadvokaten i en pressemeddelelse.

Men ifølge Efraim Zuroff er det svært at finde beviserne, når vidnerne i sagen er døde.

- Jeg synes, at det er en meget fair formodning, at han var involveret i forbrydelser i Bobruisk. Hans held er, at ingen af de mennesker, som kunne vidne imod ham, er i live i dag, siger Efraim Zuroff og fortsætter:

- Det er ham selv, der egenvilligt meldte sig hos SS og tjente i lejren, som i bund og grund var en mordlejr - en skole i mord, siger han.

dr.dk